петък, 22 февруари 2008 г.

Лимонада или с какво се храним? (Какво за Бога е Е952?!)



Аз: "Тоти, подай ми лимонадата, ако обичаш."

Тоти: "Заповядай."

Аз: "Мммм то тази лимонада много гадна :( С какво толкова са я наблъскали?"


Съдържание:

Вода (до тук добре), лимонена киселина Е330 (също добре), подсладители Е950, Е952, Е951, Е954, аромати, оцветител Е102, консервант Е211, въглероден диоксид. Напитката е източник на фенилаланин!


И тук един средно интелигентен и грижещ се за здравето си човек би извикал: "What the f&%k?! Та това си е чиста химия! За това реших да се заема с не много трудната задача да преведа от езика на храните на езика на нормалния човек какво всъщност си хапваме. И ето какво откри любопитството ми:

Е950 - Acesulphane potassium;

Е952 - Cyclamic acid - изкуствен подсладител; забранен в САЩ и Обединеното кралство, заради връзка с рака;

Е951 - Aspartame - изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него;

Е954 - Saccharines - изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака;

Е102 - Tartrazine - предполага се че предизвиква асматични атаки, ортикария при деца, забранен в Норвегия и Австрия;

Е211 - Sodium benzoate - може да предизвика обриви и да усили астма.


Не искам и да си представя какво е имало във вафлата, която изядох преди малко.

Тези , така наречени Е-та, са всъщност кодовия еквивалент на даден подобрител (как пък не), който се намира в храната. Е всъщност означава Европа. В други държави или няма буква пред кода, или буквата е друга, например А за Австралия. Функцията на Е-тата е да подобряват вкуса на храната и да я запазват трайна за по-дълъг период от време. Благодарение на подобрителите си купувате кифличка през май месец, която е опечена през април, а е годна до юни. Якооооо! В резултат на чудесния и запазен вкус обаче получавате вещества, които нормално нямат работа в кръвната ви плазма и които чувствително повишават риска да заболеете от рак на ректума например. За жалост много малко от тези подобрители са безвредни или имат някакво полезно действие върху организма, а други са просто естесвен продукт от неговата дейност. В крайна сметка, ако тръгна да се заглеждам по всяка опаковка какво ям, това означава, че трябва да стоя гладна. Не, че искам да ви плаша или пък да ви поучвам какво да ядете, но ако можете да добавите още една година към предстоящия ви живот, чрез по-полезно хранене, защо да не го направите? Много е лесно - просто ограничете купуването на храни в лъскави пакетчета с безкраен срок на годност :)


За тези, които се интересуват по-подробно от значението на Е-тата и тяхната класификация ето един полезен сайт, в който има достатъчно според мен информация:


1 коментар:

alex каза...

Lyba, pozdravleniq za bloga!
Mnogo mi haresva:)))
pozdravi ot Varna